Boek: De verboden man spreekt • Boodschappen van Jeshua over hartsbewustzijn in liefde en relaties


Dit boek is een vervolg en aanvulling op De Verboden Vrouw Spreekt. In dat boek channelde ik Maria Magdalena over de verwonding van de vrouwelijke energie en de noodzaak voor vrouwen om, door oude blokkades en angsten heen, hun eigen kracht en onafhankelijkheid te ontwikkelen.

 

 

In de jaren na publicatie van dit boek besefte ik steeds duidelijker dat niet alleen vrouwen het slachtoffer zijn geweest van verarmde, onderdrukkende beelden over vrouwelijkheid. Er was en is ook een taboe op hartsverbonden mannelijkheid. Mannelijkheid is lang gedefinieerd in termen van macht en controle. Een echte man beheerst zijn emoties, beschermt anderen en is niet kwetsbaar. Deze nadruk op sterk zijn en controle heeft mannen verbannen uit hun hart. Ze zijn innerlijk verwond geraakt en missen de verbinding met hun vrouwelijke energie.

 

In mijn nieuwe boek komt ‘de verboden man’ tot spreken.

 

De verboden man is de man die niet past in de gevangenis van het  traditionele manbeeld. Hij vertegenwoordigt vrijheid, vernieuwingsdrang, gevoeligheid en moed. Deze mannelijke hartskwaliteiten zijn onderdrukt geraakt, en in het boek channel ik Jeshua over de (destructieve) gevolgen daarvan voor mannen, individueel en wereldwijd.

 

Jeshua wijst op het enorme en urgente belang van een hartsverbonden mannelijke energie, zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Op zielsniveau draagt ieder mens beide polen in zich.

 

Alleen als beide energieën, de mannelijke en de vrouwelijke, de overgang maken van een ego gebaseerd naar een hartgedragen bewustzijn, kan er balans ontstaan in onze liefdesrelaties, en bovenal in onszelf.

 

Inleiding

Dit boek beoogt de verboden man tot spreken te brengen. Wie is die verboden man? Is er überhaupt een verboden man? De traditie wordt gekenmerkt door mannelijke heerschappij: sociaal, politiek, religieus en in het gezin. De koning, de priester, de rechter en het gezinshoofd zijn voorbeelden van rollen die eeuwenlang aan mannen waren voorbehouden. Mannelijkheid lijkt in onze patriarchale geschiedenis dus vooral privileges op te leveren. Hoezo werd hem iets verboden? Er is meestal sprake van een verboden, onderdrukte vrouw en niet van een verboden man.

 

Die vrouw is zich de afgelopen eeuw steeds sterker gaan emanciperen. Ze eist haar rechten op, ontwikkelt zich op alle vlakken, en is nogal eens boos op de man. Hij was of is de dader, de overheerser die haar beknotte, en ze weet hem steeds beter van repliek te dienen. In plaats van de vanzelfsprekende leider en het gezinshoofd, wordt hij steeds vaker gezien als een gevoelloze, autoritaire macho of een emotioneel afwezige nerd. Behalve dat hij haar geen gelijke rechten gunt en geabsorbeerd is door zijn werk, is hij niet in staat tot goede communicatie; hij is emotioneel onbereikbaar, ziet de vrouw te vaak als lustobject, en snapt ten slotte niks van spiritualiteit.

Het imago van de man ligt onder vuur. Maar komt dit imago wel overeen met wat mannen daadwerkelijk voelen en denken? Is waar we tegenaan schoppen de man zelf of een beeld van mannelijkheid? Dat is een belangrijke vraag, want als we het hebben over een beeld, dan hebben we het over een menselijke constructie. Een beeld krijgt vorm vanuit verwachtingen, wensen en idealen, en is vaker een vervorming dan een afspiegeling van de werkelijkheid.

Dus: is ons beeld van ‘de man’ wel iets wat we ontlenen aan hoe de man ‘werkelijk is’? Of is het een vervorming en verdraaiing van wat mannelijkheid inhoudt? Zo rijst de vraag: wat is ware mannelijkheid?

Terwijl er veel nadruk ligt op het belang van vrouwenemancipatie en een ruimer begrip van vrouwelijkheid, lijkt het min of meer vanzelfsprekend te zijn wat mannelijkheid inhoudt. Maar spreekt het wel zo vanzelf? Valt mannelijkheid samen met kwalificaties als competitief, strijdlustig, daadkrachtig, beheerst, emotioneel afwezig, seksbelust? Of is dit een karikatuur waar mannen zelf ook mee opgescheept zitten? Is het met andere woorden een beeld waaraan ze moeten voldoen om sociaal en emotioneel te overleven? Stel dat dit zo is: wat is de prijs die mannen daarvoor betalen?

 

Wat gebeurt er met je als je in een keurslijf wordt gedwongen dat je niet past, maar dat zo alomtegenwoordig is dat je er niet uit durft te breken? Welke emotionele wonden veroorzaakt dit? Wat gaat er ondergronds en raakt verboden in de mannelijke psyche door de dwang van het overgeleverde beeld, en wat voor gevolgen heeft dit voor mannen zelf, hun relaties en de wereld als geheel?

Dit boek wil wijzen op de grote blinde vlek die er is voor de vraag wat mannelijkheid inhoudt. Die vraag wordt doorgaans niet of niet doordringend gesteld. Ik zal ingaan op het gewelddadige karakter van het eeuwenoude beeld van mannelijkheid dat we collectief hebben meegekregen, en het ontwrichtende effect daar- van op jongens en mannen. Er is een verboden man ontstaan die ondergronds moest gaan, omdat zijn oorspronkelijkheid, gevoeligheid en waarheidszin niet werden getolereerd door het bestaande, dwingende ideaalbeeld.

 

Dit ondergronds gaan leidt tot allerlei psychische problemen. Het leidt in mannen collectief tot eenzaamheid, emotionele verdringing, verarmde relaties, agressie, geweld en een gebrek aan creativiteit en inspiratie. Mannen lijden onder het opgelegde beeld van mannelijkheid. En dit lijden heeft gevolgen die verstrekkend zijn. Het heeft een diepgaand effect, niet alleen op hun eigen psyche, maar ook op hun relaties met vrouwen, met andere mannen, met hun zoons en dochters; uiteindelijk heeft het diepgaande consequenties op wereldniveau. De wereld wordt op internationaal, politiek niveau nog steeds beheerst door een vorm van mannelijk leiderschap die berust op een verarmd en ontmenselijkt beeld van mannelijkheid.

 

Het doel van dit boek is: oog krijgen voor de vernietigende gevolgen van dit beeld, en op innerlijk niveau de ban ervan breken, om vervolgens tot een nieuw begrip van mannelijkheid te komen. Er is een verboden man die tot spreken moet worden gebracht. De verboden man is het oorspronkelijke gezicht van mannelijkheid. Het is het mannelijke aspect van de ziel, dat staat voor helder inzicht, vernieuwingsdrang, creativiteit en liefdevolle bescherming van het leven. Als aspect van de ziel is de verboden man aanwezig in zowel vrouwen als mannen, want de ziel omvat zowel het mannelijke als het vrouwelijke. De oorspronkelijke mannelijke energie in mensen brengt hen bij hun unieke individualiteit die zich op eigen wijze wil uitdrukken in de aardse realiteit. De verboden man is niet alleen een man, hij vertegenwoordigt een verzameling kwaliteiten die buitengewoon waardevol zijn en die iedereen in zichzelf zou moeten wekken, vrouwen evenzeer als mannen. We zijn op aarde om onze unieke ziel uit te drukken. Integratie van onze oorspronkelijke mannelijke en vrouwelijke kanten is daarvoor fundamenteel.

 

De oorspronkelijke, vrijheidslievende kracht van de mannelijke energie is ernstig in de verdrukking geraakt, hij is beschadigd, vervormd en verwond. We zijn gewend vrouwen als het slachtoffer van de paternalistische traditie te zien; mannen zijn echter net zo goed slachtoffer. Hun psyche en zelfbeeld zijn diepgaand beïnvloed door een agressief en onmenselijk ideaalbeeld van ‘hoe je hoort te zijn als man’. De overweldigende invloed van dit beeld blijkt uit het feit dat we inmiddels zijn gaan denken dat mannen ‘nu eenmaal zo zijn’.

Het bevrijden van de verboden man is dus niet een zaak die alleen mannen aangaat. In 2016 schreef ik De verboden vrouw spreekt. In dat boek wordt belicht hoe vrouwen in de loop der geschiedenis psychisch en emotioneel verwond zijn geraakt en hoe ze daar nog steeds mee worstelen ondanks de gelijke rechten en de toegenomen mogelijkheden om zich maatschappelijk en sociaal te ontwikkelen. Daarbij gaat het vooral om een hardnekkig gevoel van onwaardigheid, de neiging te veel te geven en te veel te zorgen, en het onvermogen de eigen autonomie ten volle op zich te nemen.

 

Een van de cruciale punten die in dit boek naar voren kwam is dat vrouwen hun eigen mannelijke energie niet durven te omarmen. Weliswaar hebben ze geleerd zich ‘mannelijk te gedragen’ op werkgebied, maar déze vorm van mannelijke energie is in feite de traditionele overgeleverde hardheid en competitiedrang, die niet de authentieke mannelijke energie vertegenwoordigt. Ik tracht in dit boek te laten zien dat ook vrouwen een enorme behoefte hebben aan de oorspronkelijke mannelijke energie in henzelf, en dat het wekken van ‘de verboden man’ net zo goed diepe betekenis heeft voor hen als voor mannen. Het is voor vrouwen van groot belang hun autonome zielskracht te hervinden door positief contact te maken met hun eigen mannelijke energie. Dit bekrachtigt hen om volwassen scheppers te worden, patronen van overmatig geven en/of afhankelijk zijn los te laten en open te staan voor gelijkwaardige partnerrelaties. De ‘verboden mannelijke energie’ is er een van autonomie, zelfrespect en visie. Terwijl de traditionele mannelijke energie op gespannen voet staat met vrouwelijkheid, en deze afschildert als ‘zwak, grillig en emotioneel’, verkeert de volwassen, oorspronkelijke mannelijke energie in natuurlijke harmonie met de vrouwelijke kwaliteiten van verbinding, empathie en intuïtie.

De verwrongen beelden die we hebben meegekregen over mannelijkheid en vrouwelijkheid beïnvloeden sterk onze relaties en ons perspectief op ‘de liefde’. Dit boek gaat ook in op onze verlangens en verwachtingen over relaties en intimiteit. Ook hier is het thema van ‘de verboden man’ zeer actueel. Vrouwen worden in hun relaties met mannen nog steeds, vaak halfbewust, beïnvloed door stereotiepe beelden van mannelijkheid die hen enorm verwarren. Vaak hebben ze ambigue verwachtingen ten aanzien van mannen. Ze verwachten in hun romantische dromen nog steeds de komst van de ridder op het witte paard, de rots in de branding, de krachtige leider en beschermer. Ze associëren mannelijkheid onbewust nog steeds met ‘stoer, sterk en onbuigzaam’. Maar in de praktijk verlangen ze ook naar gelijkwaardige communicatie, emotionele intimiteit en een diepe menselijke band. Deze twee verwachtingen staan op gespannen voet met elkaar. Mannen hebben vergelijkbare ambigue verwachtingen: een mix van stereotiepe wensen en ideaalbeelden enerzijds en het verlangen naar authentiek contact anderzijds.

Achter de geconstrueerde beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid waarmee wij onszelf definiëren, gaat de werkelijkheid schuil van onze unieke individualiteit. In ons allen, man of vrouw, leeft een vonk van individualiteit en oorspronkelijkheid die voortkomt uit onze ziel. Wij zijn in essentie geen lichamen, maar zielen: bezielde wezens die wonen in een (mannelijk dan wel vrouwelijk) lichaam. De ziel draagt beide aspecten in zich, beschikt over zowel mannelijke als vrouwelijke energie: deze beide polen zijn een essentieel onderdeel van alles wat bestaat, van de hele schepping. Het miskennen hiervan en het je eenzijdig identificeren met je man-zijn of vrouw-zijn is de oorzaak van veel problemen, en komt in feite neer op het ontkennen of wegdrukken van je unieke individualiteit als ziel. Relaties die niet werkelijk zijn gestoeld op zielscontact, zitten vol verwachtingen en archetypische beelden rondom man- en vrouw-zijn. Maar het ontbreekt aan bezielde mannelijkheid en vrouwelijkheid. Voorbij stereotiepe beelden van de ideale man of vrouw ligt de onpeilbare diepte van de menselijke ziel.

De verboden man gaat ons allen aan. In spirituele kringen wordt vaak gesproken over de wedergeboorte van de vrouwelijke energie in deze tijd. Er is echter een even dringende behoefte aan een wedergeboorte van de mannelijke energie. Het gelaat van de oorspronkelijke mannelijkheid is te lang verborgen geweest in de bestaande orde, met rampzalige gevolgen voor het welzijn van mens en natuur.

Dit boek is een pleidooi voor terugkeer naar een bezielde mannelijkheid: door het taboe te doorbreken op een mannelijkheid die geleid wordt door het hart, door de emotionele verwonding in mannen te erkennen, door vrouwen bewust te maken van de noodzaak om hun eigen mannelijke energie innerlijk te omarmen en, ten slotte, door beide, mannen én vrouwen, te bevrijden van dwangmatige verlangens en stereotiepe beelden. Zo komt er op het slagveld van liefdesrelaties weer ruimte voor de ziel.

 

Boek: De verboden man spreekt

Boodschappen van Jeshua over hartsbewustzijn in liefde en relaties


Auteur: Pamela Kribbe Taal: Nederlands

De verboden man in jou

Pamela’s nieuwste boek verschenen: De Verboden Man Spreekt – Boodschappen van Jeshua over hartsbewustzijn in liefde en relaties. Deze channeling en meditatie staan in het teken van “de verboden man”. Een zeer actueel thema voor zowel vrouwen als mannen.

 

Jeshua spreekt over mannelijke energie en hoe deze deel uitmaakt van onze ziel, of we nu man of vrouw zijn. Hij maakt onderscheid tussen mannelijke energie die is gebaseerd op angst en controle, en mannelijke energie die verbonden is met het hart. Mannelijke hartsenergie is lang verboden geweest; mannen werden geacht sterk te zijn en hun gevoeligheid te onderdrukken. Daarmee werd ook hun originaliteit en creativiteit aan banden gelegd. Jeshua benadrukt het belang van een terugkeer naar de mannelijke energie van het hart, en nodigt je in deze channeling uit de verboden man in jezelf te ontmoeten.

 

Deze verboden man verbindt jou (man of vrouw) met het mannelijke aspect van je ziel, en helpt jou de energie van je ziel krachtiger uit te drukken in relaties met anderen en met de wereld om je heen.