Hoe kom je in contact met je innerlijke kind?


Het innerlijk kind (of kwetsbare kind) bestaat uit al onze kinderlijke gevoelens, instincten en intuïties, energie en creativiteit. Ons magische en spelende zelf.

 

Als kind ben je zo kwetsbaar, dat je gemakkelijk denkt dat jij de schuld bent van de problemen in je omgeving. Je raakt van slag door de stemmingen om je heen. Hierdoor kun je gaan denken dat jij er niet mag zijn, dat er geen liefde is voor jou, dat je niet de moeite waard bent. ‘Ik zal wel niet lief geweest zijn’. Die pijn is zo groot, dat het kind hier geen contact mee wil maken. Het stopt het gevoel weg in het lijf en sluit het af.

 

 

We ontwikkelden overlevingsstrategieën, die destijds nodig waren om onszelf te beschermen tegen te pijnlijke situaties.

 

Deze onverwerkte gevoelens en emoties uit onze kindertijd spelen nu nog vaak een rol, en bepalen voor een deel ons leven.

 

We leerden ons aan te passen en onze werkelijke gevoelens niet te tonen.

 

Maar door je af te sluiten voor pijnlijke emoties, sluit je jezelf ook af voor emoties van vreugde, spelen, blijheid, warmte en geborgenheid, veiligheid en liefde!

 

We onderdrukken onze levensenergie.

 

Door hier aandacht voor te hebben er verschillende oefeningen mee te doen, zoals visualisaties kun je die overtuigingen als volwassene een plaats geven en zorg dragen voor het kind in jezelf.

 

Er kan een bevrijding plaatsvinden waardoor je meer ruimte en vrijheid ervaart.

 

In contact met je innerlijk kind maak je ook makkelijker contact met je innerlijke natuur.

 

Wie is je innerlijke kind?

 

Je innerlijke kind vorm je op basis van je ervaringen, tijdens de eerste zes jaar van je leven. Je ontwikkelt tijdens deze periode allerlei vaardigheden, die je in je leven nodig hebt.

 

Je ervaart wat veiligheid, warmte en vertrouwen voor je is, je leert met je gevoelens om te gaan, wie je bent, wat grenzen zijn en wat het woordje ‘nee’ betekent. Je leert je vrij te maken en te genieten van je lichaam, ontdekt wat goed en kwaad is en hoe je met andere mensen kunt omgaan; je sociale vaardigheden. Dat is heel veel en het gaat meestal ook goed. De vaardigheden die je wat minder of niet goed hebt geleerd kunnen echter, zonder dat je je er van bewust hoeft te zijn, je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Daardoor reageer je bijvoorbeeld in bepaalde situaties nog steeds vanuit het innerlijke kind van vijf jaar.

 

Wie heeft er ideale ouders of een perfecte jeugd gehad?

 

Iedereen maakt ongewenste gebeurtenissen mee. Sommigen hebben als kind zelfs heel ernstige en pijnlijke ervaringen meegemaakt, zoals misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Onze natuurlijke reactie op alle ongewenste gebeurtenissen is dat we een overlevingsmechanisme ontwikkelen dat we ons hele verdere leven in stand houden. We denken dat we dán niet weer zo verdrietig, angstig, boos en ongelukkig zullen zijn. Op den duur frustreert dit je. Het gedragspatroon van je innerlijke kind werkt niet meer, het is een last en beperking, het is een gevangenis geworden.

 

Hoewel we ons daar meestal niet zo van bewust zijn, leven we als mens gelijktijdig in twee belevingswerelden. We hebben enerzijds de belevingswereld van de volwassene en anderzijds de belevingswereld van het kind in ons dat bepaalde gevoelens nog niet heeft verwerkt.

 

Van nature zijn wij een ‘heel’ mens, zonder beschadigingen. We zijn afhankelijk van onze opvoeders en vertrouwen hier ook geheel op. We kunnen ook niet anders.

 

Van nature voelen wij onze emoties, boosheid, blijheid, angst, liefde, verdriet etc. en handelen daarnaar. Als deze emoties naar boven komen, kunnen we ze uiten en zijn we weer in evenwicht.

 

Wanneer we als hooggevoelige met onze gevoelens verbonden zijn, weten we ook waar ons Innerlijk Kind zich bevindt. Voel je liefde voor jezelf dan ben je in contact met je hart en voel je ook je Innerlijk Kind daar.

 

Je innerlijk kind is:

 

Het kleine kind dat je was, dat gekoesterd, verzorgd en geliefd wilde worden, maar dat nu nog steeds in jou leeft.

 

Het emotionele en gevoelige deel in je, dat in de loop van je leven onderdrukt, gecontroleerd en tot zwijgen gebracht is, maar dat nog steeds in jou als volwassene aanwezig is.

 

Het creatieve en artistieke deel in jou, dat in de loop van je leven is gevormd (vervormd), gestructureerd en georganiseerd, die nog steeds in zijn oorspronkelijke staat in je leeft en wacht totdat het bevrijd wordt.

 

De vrolijke, dartele en humoristische persoon die je was toen je nog jong en onervaren was, maar die je hebt vervangen voor een meer volwassen, serieuzer doelgerichte gedrag. Maar dat vrolijke opgewekte kind zit nog steeds ergens in je verborgen.

 

Een gewond, gepijnigd, verwaarloosd, gefrustreerd, misbruikt en genegeerd deel in jezelf die je negeert en ontkent, maar dat altijd net onder de oppervlakte zit, waardoor je meestal net iets te bang en te bezorgd bent om je leven voluit te kunnen leven.

 

De persoon die je zou kunnen worden als je je ernst loslaat en je angsten overwint.

 

Dat deel in jou dat moet genezen en ondersteund moet worden en dat versterking nodig heeft om in je leven nieuwe kansen op geluk, gezondheid en persoonlijke groei te krijgen.

 

Dan kun je nog steeds last hebben van één van de volgende thema's:

 

 geen nee durven zeggen of accepteren, of grenzen aangeven

 

 bang zijn voor intimiteit

 

 niet goed voor je behoeften zorgen

 

 je steeds weer afgewezen, of schuldig voelen

 

 perfectionistisch zijn

 

 je voor alles en iedereen verantwoordelijk achten

 

 mogelijk ben je verslaafd aan eten, alcohol of andere drugs

 

 misschien zit je vol wantrouwen of schaamte

 

Krachtige Tips om als hooggevoelige in contact te komen met je innerlijke kind:

 

 Wijs je zelf niet af, niets is te gek of raar.

 

 Steun jezelf, elke dag en bij elk moment dat je het moeilijk hebt.

 

 Adem naar je hart, en stel jezelf gerust.

 

 Erken stressvolle situaties en vertel jezelf dat je mag onderzoeken, leren en groeien op jouw manier en jouw tempo.

 

 Zorg dat je jezelf goed grond, want dan kom je beter in je lichaam waardoor je je al lekkerder voelt.

 

 Nodig elke dag je hogere zelf uit in je lichaam en vraag of deze daar wil blijven.

 

 Doe iets creatiefs, daarmee kom je in verbinding met het innerlijke kind in jezelf.

 

 Doe de dingen waar je gelukkig van wordt!

 

 Creëer positieve ervaringen in je leven, kom uit je comfortzone.

 

 Zorg dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken, elke dag, in plaats van dat je deze afbrokkelt, wees hier bewust van. En corrigeer jezelf hierop.

 

 Weet dat je elke dag een keuze hebt hoe jouw dag eruit ziet. Het gaat erom hoe je ermee omgaat!

 

 Doe een innerlijke kind visualisatie.

 

Hartegroet,


© Tamara Beekmans

www.vrouwenkrachtacademie.nl