Het verschil tussen gevoelens en emoties
Je gevoel en je emoties bepalen namelijk je gedrag en het onderscheiden van de verschillen geeft je inzicht in dit gedrag en hoe je ermee omgaat.
Een emotie is een (vaak intens) gevoel dat wordt bepaald door een situatie van buitenaf. Ze worden vaak getriggerd door negatieve of positieve ervaringen uit je verleden. Vaak
hebben negatieve emoties de overhand, waardoor mensen vastlopen in hun ontwikkelingsproces. Ongecontroleerde negatieve emoties beïnvloeden je plezier, je spontaniteit, je impulsen, je
enthousiasme in het leven. Emoties zijn altijd van jezelf. Ze gaan altijd over jou en hoe jij naar de wereld kijkt.
Negatieve emoties zijn vaak onderdrukte gevoelens, die nog in je pijnlichaam opgeslagen liggen vanuit je verleden en waar nog een lading op ligt.
Je pijnlichaam bestaat uit oude emotionele verzameling van pijnlijke levenservaringen die nog niet zijn verwerkt. Deze pijn is opgeslagen in je lichaam in energievorm en kan ook fysieke klachten
geven.
Een aantal voorbeelden van negatieve emoties zijn: Boosheid, verdriet, schaamte, angst, frustratie, woede, irritatie.
Deze emoties zijn energieën die zich heel sterk manifesteren in het fysieke lichaam. Als je nog niet hebt geleerd je emoties te aanvaarden en te kanaliseren, hebben ze vaak iets heftigs, iets
dramatisch in zich. Je hoofd kan dit niet altijd bijsturen of in de hand houden. Zeker als het merendeel van je pijnlichaam bestaat uit negatieve emoties. Bij sommige mensen kan dat wel
(onbewust) 80% zijn.
Het is ook belangrijk dat je tijdens het verwerken van je negatieve emoties je positieve emoties gaat versterken door fijne en leuke dingen te doen.
Een aantal voorbeelden van positieve emoties zijn: Plezier, ontroering, verwondering, liefde, dankbaarheid, compassie en vreugde.
Je hebt er natuurlijk veel meer, maar deze uitleg gaat om het verschil te duiden tussen positieve en negatieve emoties en hoe je je negatieve emoties uit je pijnlichaam kunt opschonen.
Negatieve emoties zijn niet zomaar lastig, ze hebben je ook een hoop te vertellen
Positieve emoties hebben een hogere trilling en negatieve emoties hebben een lage trilling. Hoe hoger jouw trilling is, hoe meer positieve emoties je ervaart en andersom.
Emoties nemen je geheel in beslag en trekken je weg uit je centrum en uit je mentale helderheid. Als een sterke negatieve emotie getriggerd wordt en dus actief wordt, is dat vaak het enige wat je op dat moment kunt voelen, dan kun je niet helder denken.
Als je je bewust wordt van de trigger en je neemt een paar minuten de tijd om de emotie zonder oordeel of onderdrukking te doorvoelen, ga je ervaren dat je sneller kalmeert, waardoor je er niet uren, dagen of weken in dezelfde emoties blijft vastzitten.
Op die manier blijf je gemakkelijker verbonden met je centrum, zodat je vanuit jouw bewustzijn helder kunt waarnemen /registreren wat er precies gebeurt.
Emoties zijn belangrijk omdat ze een signaal afgeven
Als je boosheid voelt, kan het zijn dat er over je grenzen wordt gegaan of dat de ander onrecht wordt aangedaan. Wanneer de negatieve emotie gekalmeerd is, kun je onderzoeken waardoor je geraakt werd. Een emotie zegt alles over jou en in principe niets over degene die de emotie bij je triggert.
Veel mensen projecteren hun emoties op anderen, alsof de ander daar de schuld van is. Maar je hebt altijd een keuze; het is jouw verantwoordelijkheid of je je laat raken.
Tamara Beekmans