Trauma & Traumaheling vanuit multidimensionaal perspectief

 

Ongelooflijk, wat valt er weer veel uit te pakken in deze transmissie! En hoe kan het ook anders wanneer je een gecertificeerd therapeut uitnodigt om ongelimiteerd de meest complexe vragen te stellen.

Lichtwerkers in gesprek met een E.T.


In de serie Lichtwerkers in gesprek met een E.T. nodigen we lichtwerkers met een duidelijke missie uit, om in gesprek te gaan met Arjun van de Yahyel. Zij kunnen in dit gesprek vragen stellen die te maken hebben met hun vakgebied of expertise, maar ook vragen die daaraan voorbij gaan. Deze maand spreekt Arjun (gechanneld door Wieteke Koolhof) met Mathieu Devies.

Mathieu Devies is lichaamsgericht psychotherapeut en oprichter van de Aandachtsacademie. Hij helpt mensen authentiek en veerkrachtig in het leven te staan door hen in contact te brengen met hun ware kern. Hij maakt onder andere gebruik van ademwerk, EMDR, schaduwwerk en andere vormen van innerlijk kind-werk.

 

Zet je maar schrap want dit rijk gevulde gesprek van 90 minuten vliegt voorbij alsof het niets is.

Mathieu stelt vragen die vooraleerst ingaan op de basis principes van de ons meest bekende psychologische begrippen. Vandaaruit ontvouwt zich een gesprek wat de luisteraar uitnodigt om mee te exploreren in (o.a.) de daadwerkelijke rol van het onderbewuste en het multidimensionale aspect van familie-opstellingen of innerlijk kind-werk.

 

Trauma & Traumaheling vanuit multidimensionaal perspectief

 

Met liefde en aandacht, schetst Arjun stap voor stap een nieuw beeld van de manier waarop onze verschillende bewustzijns-lagen met elkaar in contact zijn.

Ter verheldering van alle details, heeft hij hierbij een paar inzichtelijke illustraties doorgegeven. Deze zijn vervolgens door Wieteke uitgewerkt, kunnen samen met deze transmissie gedownload en uitgeprint worden voor eigen gebruik.

 

Een pareltje wat je waarschijnlijk nog een paar keer na zult willen luisteren…

 

Vragen aan Arjun


Mensen hebben een onderbewustzijn en een ‘’normaal bewustzijn’’. Ons onderbewustzijn heeft veel in de pap te brokken en bepaald veel van ons gedrag, gedachten en gevoelens. Wat is de functie van ons onderbewustzijn?

 

 Wat maakt dat we zo negatief spreken over het onderbewustzijn als zijnde iets dat ons kidnapt. Iets dat ons lijkt over te nemen. Onze overtuigingen nemen ons als het ware over; we zijn geen kapitein op ons eigen schip wanneer we onbewust leven. Waarom die opsplitsing? Waarom ervaren we niet gewoon één complete vorm van bewustzijn? Heeft dat een reden?

 

 Trauma weten we, zorgt voor structurele verandering in onze hersenen, waardoor je de omgeving precies anders gaat inschatten, je vindt sommige situaties dan vaak sneller bedreigend. Nu weten we ook dat we neuro plastisch zijn. Neuroplasticiteit, dat wil zeggen dat de hersenen steeds in verandering zijn. Wat is de functie van de hersenen en hoe werken ze? Wat is de invloed van trauma op de hersenen?

 

 Steeds wanneer wij als mensen in een soort van overlevingsstand staan, dan lijkt ons gedrag wel gestuurd en gereguleerd door evolutionair gezien: oudere, primitievere hersenstructuren. Wij noemen dat dan het reptielenbrein, het limbische brein. Zijn die hersenstructuren betrokken bij o.a. emotieregulatie, geur, en conditioneringen? We hebben dan ook nog een flow-staat, wanneer we ons geïnspireerd voelen of wanneer we nieuwe uitvindingen doen. Dan lijkt de activiteit in onze hersenen meer in de prefrontale cortex te zijn: we zijn dan echt kapitein van ons schip en kunnen onze gedachten, emoties en gedrag ook beter gaan reguleren. Mijn vraag is: klopt het dat wij wat dit betreft biologisch zijn geëvolueerd vanuit de dieren? Er lijkt in ieder geval een duidelijke evolutie te zijn van worm – reptiel – naar zoogdier – naar mens en ook met een steeds complexer wordend zenuwstelsel.

 

 Er wordt weleens gezegd dat we 10 % van onze hersenen gebruiken, is dat zo, hoe moeten we dat begrijpen?

 

 Zit er een groot verschil tussen onze hersenen en die van de Yahyel?

 

 We hebben dan ook nog eens een automatisch zenuwstelsel in ons lijf, we hebben ook heel wat sensaties en vaak reageert het lijf sneller en automatischer dan dat we een narratief hebben in onze hersenen. Klopt dat, als ik dit zo schets? Dat het lijf bewijze van spreken sneller is en dat we er dan later een construct van maken in de hersenen of onze gedachten?

 

 Waarom is dat automatische lijf, dat automatische, autonome zenuwstelsel zo belangrijk in onze ervaring van het leven?

 

 Vaak als er onveiligheid is dan gaan we ergens offline, we gaan ergens dissociëren alsof we dat niet willen voelen en niet willen meemaken. Kinderen in onveilige toestanden gaan dan ook geen bewuste herinneringen opslaan, ze gaan offline. De vraag is tweeledig: Hoe werkt dat mechanisme en de tweede vraag is: stel dat dissociëren niet meer kan, dan hebben we blijkbaar ook nog een uitweg en dat is vaak wat mensen noemen: een psychose. Kan je uitleg geven over hoe dissociatie in elkaar zit? En wat is een psychose?

 

 Bij de therapievorm EMDR, wordt de cliënt uitgenodigd om wat voor hem of haar een traumatische gebeurtenis is geweest eventjes te gaan herbeleven. Ondertussen nodigt de therapeut de cliënt uit om een bewegend object te blijven volgen met de ogen, terwijl ze vanuit hun bewustzijn contact maken met die traumatische herinnering. Door die oogbewegingen gaat het volwassen bewustzijn op een manier terug linken met wat er – in mijn idee – onderbewust in een soort traumanetwerk vastzit. Kan je ons uitleggen hoe EMDR werkt en waarom het een ongelooflijk effectieve manier is, om om te gaan met trauma en trauma netwerken in de hersenen?

 

 Hoe werkt hypnotherapie? En als ik mag in een zin: regressietherapie, visualisatie, eventueel begeleidende meditatie, werkt dat op dezelfde manier?

 

 Een volgende therapievorm is wanneer we gaan werken met familieopstellingen. Familieopstellingen werken zo dat we eigenlijk meerdere mensen gaan betrekken in ons vraagstuk, zo kan iemand een familie dilemma vanuit een nieuwe hoek gaan bekijken, zonder dat de familieleden daar zelf bij betrokken hoeven te zijn. Hoe werkt die therapie familieopstelling gezien vanuit jullie perspectief?

 

 Voor sommige mensen werkt innerlijk kind werk. Een soort van regressie therapie om eigenlijk oude trauma’s – vooral uit de kindertijd – stap voor stap terug in balans te brengen. Hoe werkt deze therapie gezien vanuit jullie gezichtsveld?

 

 Hoe werken die effecten van dat ‘’toelaten’’ dan precies door vanuit het lineair tijds denken bezien? Klopt het bijvoorbeeld dat met dergelijke methodes – dat toelaten – ook toekomstige generaties hiermee worden geholpen?

 

 Sommige psychoses zijn kortdurend, andere zijn een langdurige kwetsbaarheid. In onze huidige maatschappij gebruiken wij hier soms medicatie voor. Hoe kijken jullie hiernaar?

 

 Er wordt vaak gezegd dat trauma in het lichaam kruipt. Moeten we dan ook met trauma verwerking terug het lichaam in? Bijvoorbeeld met ademwerk of aanraking zoals cranio-sacraal therapie, om dus die oude conditioneringen te overstijgen of ons systeem opnieuw te herkalibreren, of hoe moet ik dat begrijpen?

 

 Het werk van Joe Dispenza; Quantum Jumping. Kun je hierover iets vertellen? Hoe werkt dat mechanisme?

 

 Soms is het healen van een ziekte niet relevant, of heb ik dat verkeerd begrepen?

 

Trauma & Traumaheling vanuit multidimensionaal perspectief